Cholesterolverlagende middelen en bijwerkingen
Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in ons lichaam aanwezig is. Het heeft een cruciale rol bij het opbouwen van celmembranen, hormonen en galzuren. Het lichaam produceert cholesterol zelf, maar het kan ook uit voeding worden opgenomen. Wanneer het cholesterolgehalte in het bloed te hoog wordt, kan dit leiden tot aderverkalking en hart- en vaatziekten. Om dit te voorkomen, worden cholesterolverlagende middelen voorgeschreven.
Er zijn diverse soorten cholesterolverlagende middelen. Hoewel cholesterolverlagende middelen de kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen, kunnen ze ook bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, diarree en maagklachten.
Het DNA-paspoort van niFGo
Het is belangrijk om te weten dat de gevoeligheid voor bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen per persoon kan variëren. Het DNA-paspoort van niFGo kan hierbij helpen. Het DNA-paspoort van niFGo biedt inzicht in de genetische eigenschappen van een persoon die invloed kunnen hebben op de werking en bijwerkingen van cholesterolverlagende middelen.
Met behulp van het DNA-paspoort van niFGo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of een persoon een verhoogd risico heeft op spierpijn bij het gebruik van statines. Als dat het geval is, kan de arts overwegen om een ander type cholesterolverlagend middel voor te schrijven of de dosering aan te passen. Het DNA-paspoort van niFGo kan ook inzicht geven in de reactie van een persoon op verschillende soorten cholesterolverlagende middelen en kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
niFGo DNA paspoort
Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.
In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.
Conclusie
Cholesterolverlagende middelen kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen, maar kunnen ook bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om te weten dat de gevoeligheid voor bijwerkingen kan variëren per persoon. Het DNA-paspoort van niFGo kan helpen om inzicht te krijgen in mogelijke bijwerkingen voor nu en in de toekomst. Hierdoor kan de arts de juiste keuze maken en kunnen bijwerkingen worden voorkomen of verminderd.
In juni 2019 hebben wij een bericht gepubliceerd over de nieuwe richtlijn voor cholesterolverlagers.