Cholesterolverlagers
Wat zijn cholesterolverlagers?
Cholesterolverlagers helpen een hartinfarct of een beroerte te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat de lever minder cholesterol aanmaakt, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed omlaag gaat. Op die manier wordt slagaderverkalking vertraagd. Cholesterolverlagers kunnen de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk verkleinen.
Veelvoorkomende bijwerkingen zijn echter maag- en darmklachten, spierpijn, een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, geheugenverlies, vermoeidheid, vochtophoping en concentratieverlies. De hevigheid en duur van de bijwerkingen kan afhangen van hoe het lichaam de werkzame stof van de cholesterolverlager verwerkt.
Cholesterolverlagende medicijnen
Van alle beschikbare soorten cholesterolverlagers wordt Simvastatine het vaakst voorgeschreven. Werkt Simvastatine niet goed en/of is er sprake van bijwerkingen, dan is een farmacogenetische DNA-test de oplossing om de werking van het gen SLCO1B1 te bepalen. De activiteit van SLCO1B1 bepaalt in hoge mate hoe het lichaam reageert op Simvastatine.
Met de laboratoriumuitslag kan direct het goede medicijn en de juiste dosering worden voorgeschreven. In de KNMP Kennisbank is voor de apotheker en de arts informatie te vinden over hoe zij kunnen handelen als er sprake is van een variatie in SLCO1B1.
Hoe werkt het gen SLCO1B1 bij cholesterolverlagers?
Het gen SLCO1B1 speelt ook een belangrijke rol bij de werking van bepaalde cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven aan mensen met een hoog cholesterolgehalte in het bloed om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Het gen SLCO1B1 is betrokken bij de opname van verschillende geneesmiddelen in de lever, waaronder cholesterolverlagende medicijnen zoals statines. Bij sommige mensen werkt dit gen minder goed dan bij anderen, wat kan leiden tot meer bijwerkingen van statines. Door genetische testen uit te voeren, kunnen artsen de behandeling op maat maken en de bijwerkingen verminderen voor een effectieve en veilige behandeling.
Cholesterolverlagers werken door het blokkeren van een enzym dat betrokken is bij de productie van cholesterol in de lever. Hierdoor wordt de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagd. Het transporteiwit dat door het gen SLCO1B1 wordt geproduceerd, speelt hierbij een belangrijke rol doordat het de statines vanuit het bloed naar de lever transporteert, waar ze hun werk kunnen doen.
Bij ruim 25% van de westerse bevolking is de activiteit van SLCO1B1 verminderd of zelfs niet aanwezig. Gevolg: de statine werkt niet goed en de ophoping van statine in het lichaam zorgt voor bijwerkingen, zoals ernstige spierpijn. Op termijn is zelfs nierschade niet uit te sluiten.
DNA-paspoort bij statinegebruik
Het niFGo DNA-paspoort is van belang bij gebruik van: Simvastatine, Fluvastatine, Pravastatine, Lovastatine, Rosuvastatine, Cerivastatine en Atorvastatine. Ook de werking van Rode Gist Rijst is afhankelijk van de activiteit van SLCO1B1.
Hoe werkt de DNA-afnamekit?
Via de website kunt u een DNA-paspoort aanvragen om meer inzicht te krijgen in uw genetische kenmerken en hoe dit van invloed kan zijn op de werking van cholesterolverlagers en andere medicatie. Binnen twee werkdagen ontvangt u een DNA-afnamekit waarmee u eenvoudig zelf speeksel kunt afnemen. Dit is een weinig ingrijpende methode en het DNA-materiaal kan vervolgens teruggestuurd worden in de speciale retourenvelop.
Het geteste DNA-materiaal wordt vervolgens in gecertificeerde en geaccrediteerde laboratoria van EUROFINS onderzocht. Het rapport dat hieruit voortkomt geeft onder meer aandachtspunten aan voor uw arts en apotheker, waaronder informatie over uw genetische kenmerken die van invloed kunnen zijn op de werking van cholesterolverlagers en andere medicatie. Dit omvat bijvoorbeeld informatie over mogelijke verminderde enzymactiviteit van het gen SLCO1B1, wat kan leiden tot verhoogde concentraties van cholesterolverlagers in het bloed en daarmee tot meer bijwerkingen.
Het opstellen van de rapportage duurt ongeveer 4 weken, waarna u meer inzicht heeft in uw genetische kenmerken en hoe dit van invloed kan zijn op uw behandeling met cholesterolverlagers en andere medicatie. Door deze kennis kunnen artsen de behandeling op maat maken en de dosering van cholesterolverlagers aanpassen om de bijwerkingen te verminderen, waardoor u een effectieve en veilige behandeling krijgt.
niFGo DNA paspoort
Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.
In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.
Privacy is gewaarborgd
De code op het buisje van de DNA-afnamekit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afnamekit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. De medische gegevens en het DNA-materiaal worden 1 maand na de rapportage automatisch verwijderd.