Hart- en vaatziekten
Wereldwijd veroorzaken hart- en vaatziekten de meeste sterfgevallen. Er bestaan veel medicijnen om hart- en vaatziekten te behandelen. Het effect van deze medicijnen verschilt echter per patiënt. Dit hangt samen met de genetische eigenschappen, die bepalen hoe ons lichaam reageert op deze medicijnen.
Waarvoor worden antistollingsmedicijnen gegeven?
Antistollingsmedicijnen verminderen de stolling van het bloed. Naast cholesterolverlagers en bètablokkers zijn antistollingsmedicijnen belangrijk om een patiënt uit de gevarenzone te houden. Acenocoumarol en Fenprocoumon remmen bloedstollingseiwitten om zo de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Acetylsalicylzuur, Clopidogrel (medicijn Plavix), Prasugrel, Carbasalaatcalcium en Dipyridamol voorkomen het te snel samenklonteren van bloedplaatjes. De werking van antistollingsmedicijnen moet stabiel zijn. Bij een te lage dosering stolt het bloed teveel en bij een te hoge dosering is er risico op een maag- of darmbloeding. Om dit risico te verminderen is het belangrijk dat het medicijn en de dosering zijn afgestemd op de individuele eigenschappen van de patiënt.
Welke leverenzymen zijn belangrijk?
CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, F2, F5, MTHFR en VKORC1 zijn belangrijk voor een goede werking van bloedverdunners. Om die reden zijn deze genen onderdeel van het niFGo DNA-paspoort.
Lees meer over het belang van VKORC1 bij antistollingsmedicijnen.
Waarom testen voor gebruik van Clopidogrel?
Waarom is testen bij gebruik van Clopidogrel zo belangrijk? Omdat Clopidogrel minder goed werkt in combinatie met maagzuurremmers Omeprazol en Esomeprazol. Testen is ook belangrijk omdat Clopidogrel in combinatie met Acetylsalicylzuur bij stentplaatsing een verhoogd risico geeft op hartproblemen. Bij het voorschrijven van Clopidogrel is een farmacogenetische DNA-test dus zeer belangrijk.
Het niFGo DNA-paspoort
Het DNA-paspoort is belangrijk als één van de volgende medicijnen wordt gebruikt: Acenocoumarol, Acetylsalicylzuur, Amlodipine, Atenolol, Atorvastatine, Bisoprolol, Carbasalaatcalcium, Carvedilol, Clopidogrel, Enalapril, Eplerenon, Esomeprazol, Fenprocoumon, Fenytoïne, Flecaïnide, Hydrochloorthiazide, Irbesartan, Isosorbidemononitraat, Lercanidipine, Lisinopril, Losartan, Metoprolol, Nebivolol, Nifedipine, Nisoldipine, Nitrendipine, Nitroglycerine, Omeprazol, Pantoprazol, Perindopril, Prasugrel, Pravastatine, Propafenon, Propranolol, Rosuvastatine, Simvastatine en Verapamil.
niFGo DNA paspoort
Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.
In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.
Privacy is gewaarborgd
De code op het buisje van de DNA-afnamekit is verbonden met de persoonsgegevens van de aanvrager. De DNA-afnamekit is daarom alleen geschikt voor gebruik door de aanvrager. Het laboratorium ontvangt alleen het gecodeerde buisje. De medische gegevens en het DNA-materiaal worden 1 maand na de rapportage automatisch verwijderd.