Medicijn bewaking door je apotheker
Bain et al, Pharmacogenomics, August 2019, DOI: 10.2217/pgs-2019-0047.
Dat het ene medicijn de werking van een ander medicijn kan beïnvloeden is overal bekend. Vooral voor ouderen, die vaak meerdere medicijnen gebruiken, is dit een belangrijk aandachtspunt.
Studie met het DNA-test
In deze studie van 1143 patiënten ouder dan 60 jaar, gebruikten 501 patiënten medicijnen, die elkaars werking beïnvloeden. Voor deze studie werd het DNA van deze patiënten farmacogenetisch getest (CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6, en CYP3A4). Retrospectief werd gekeken of medicatie-ervaringen (een niet of nauwelijks werkend medicijn of bijwerkingen) te verklaren waren aan de hand van het vastgestelde DNA-profiel.
niFGo DNA paspoort
Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.
In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.
Conclusie
De conclusie van deze studie is dat de medicijn interactie en de gen-medicijn interactie, vaak niet werden gebruikt bij het voorschrijven van medicatie. Dit is ook het geval bij de periodieke controle op de werking van de medicatie bij deze doelgroep.