Slechter zien farmacologisch is soms verklaarbaar
Slechter zien van bepaalde medicijnen
Slechter gaan zien is soms een bijwerking bij bepaalde medicijnen. Deze kunnen optreden kort na de start met een medicijn of na verhoging van de dosis. Via verschillende farmacologische effecten kunnen sommige medicijnen de oorzaak zijn van slechter gaan zien of moeilijker kunnen lezen. Vaak is een eerste klacht wazig gaan zien.
Andere bijwerkingen
Medicijnen, die deze bijwerkingen kunnen hebben zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, sommige bètablokkers en medicijnen bij prostaat- en blaasproblemen.
Naast de in het artikel genoemde relatie tussen sommige medicijnen en oogklachten, als bijwerking is ook de capaciteit van de genen, die betrokken zijn bij de omzetting van sommige genoemde medicijnen van belang. Voor veel van deze medicijnen is het ook belangrijk de werking van de genen CYP2D6 en CYP3A4 te kennen om een juist medicijn en juiste dosering te gebruiken. Wilt u weten welke (mogelijke) bijwerkingen uw medicijnen hebben? Hoe uw lichaam reageert op deze medicatie? Bestel dan een DNA-paspoort en wij controleren of er mogelijke bijwerkingen zijn o.b.v. uw genen.
niFGo DNA paspoort
Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.
In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.