🚀 Bestel een DNA-paspoort Tijdelijke actie: van € 250 voor € 229!
Winkelmandje
 

Veiliger chemotherapie na DNA-onderzoek

Chemotherapie voorkomen met DNA-test

Uit recent onderzoek van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat het risico op bijwerkingen bij chemotherapie kan worden voorkomen, nadat eerst een DNA-test is afgenomen. Dit onderzoek richtte zich speciaal op het middel irinotecan en niet op chemotherapeutica in het algemeen.

DNA-test

Veiliger chemotherapie na DNA onderzoekMet een DNA-test kan een specifieke variatie in het UGT1A1 gen worden gevonden. Deze variatie is er de oorzaak van dat het middel irinotecan minder goed wordt afgebroken, met als gevolg een groter risico op ernstige bijwerkingen. Uit het onderzoek blijkt dat, wanneer een patiënt deze variatie in het UGT1A1 gen heeft, een lagere dosering kan worden voorgeschreven. Met de lagere dosering kan het risico op bijwerkingen worden verminderd, terwijl de gewenste werking van irinotecan behouden blijft.

DNA-onderzoek

Marcel Verhey, hoogleraar radiotherapie aan het Radboud umc in Nijmegen, stelt dat dit onderzoek het belang aantoont om vooraf met een DNA-onderzoek vast te stellen hoe een  patiënt reageert op een medicijn. Hij noemt deze benadering een goed voorbeeld van een persoonsgerichte behandeling (medicatie op maat).

Echter niet alleen UGT1A1 is betrokken bij een behandeling met chemotherapie. In ons nieuws bericht van 12 januari 2019 hebben we ook al eens aandacht besteed aan het nut van DNA-onderzoek bij gebruik van het chemomiddel 5-FU. Echter, ook de genen IFNL3 en DPYD zijn van invloed bij toepassen van chemotherapie. Al deze genen maken deel uit van het testprogramma van niFGo.

Lees het gehele artikel: https://nos.nl

niFGo DNA paspoort

Het niFGo DNA-paspoort is op dit moment het meest uitgebreide farmacogenetische profiel dat in Nederland verkrijgbaar is en waarvoor richtlijnen en adviezen zijn.

In het rapport wordt aan de hand waarvan het paspoort wordt opgesteld, ingegaan op de eventueel gevonden afwijkende activiteit bij het afbreken van medicijnen. In een bijlage bij dit rapport staan de relevante combinaties waarbij een relatie bestaat tussen de variatie in het gen en de medicatie.

Terug naar overzicht